Doprava zadarmo pri nákupe nad 79,90€ na Zdravie-shop.sk. Ďakujeme, že nakupujete u nás :)

GAL Taurín 120g (40 dávok)

Taurín je organická kyselina aminokyselinového charakteru, ktorý predstavuje 0,1 % ľudskej hmoty a zohráva kľúčovú úlohu v rôznych oblastiach zdravého chodu nášho organizmu.

Skladom
Kód: 491
7,60 €
Kategória: GAL vitamíny

Taurín väčšina z nás pozná z energetických nápojov s vysokým obsahom kofeínu, a preto môžeme mať dojem, že je to škodlivá látka. Avšak do energetických nápojov je pridaný preto, aby zmierňoval nepríjemné vedľajšie účinky prehnaného množstva kofeínu. Taurín je organická kyselina aminokyselinového charakteru, ktorý predstavuje 0,1 % ľudskej hmoty a zohráva kľúčovú úlohu v rôznych oblastiach zdravého chodu nášho organizmu. Človek, v protiklade so zvieratami, stratil schopnosť syntetizovať taurín, a preto je nútený pre udržanie vhodnej úrovne obrátiť sa vonkajší (potravinový) zdroj. Taurín obsahujú výlučne potraviny zvieracieho pôvodu. V mliečnych výrobkoch je sotva obsiahnutý, v mäse viac (30-160 mg/100 g), kým také morské živočíchy ako raky, mušle a hlavonožce obsahujú približne desaťnásobne väčšie množstvo taurínu ako mäso (300-900 mg/100g).

 

Tieto organizmy s vysokým obsahom taurínu sú práve tie, ktoré boli pre našich predkov najľahšie dosiahnuteľné, pretože žijú v blízkosti brehov a netreba ich ani loviť, stačí ich iba pozbierať. Podľa biológov a ich stále viac uznávanej tzv. „Aquatic ape“ teórie to boli naše najhlavnejšie potraviny a vďaka ich vysokému obsahu omega-3 DHA sa mohol náš mozog vyvinúť do súčasnej veľkosti. Mohol byť aj obsah taurínu podobne dôležitým činiteľom? Akokoľvek sa na to pozrieme, sme „naplánovaní“ na jedálny lístok s vysokým obsahom taurínu. Pre dnešné západné stravovanie však nie je typická konzumácia rakov a mušlí niekoľkokrát denne a tak i príjem taurínu je nízky (30-400 mg/deň). Z toho nám vyplýva, že by sme potrebovali náhradu taurínu. Ak je tomu tak, v radoch ľudí s nízkou úrovňou taurínu musí byť výskyt civilizačných chorôb častejší a národy s vysokým príjmom taurínu musia byť zdravšie. Doplnenie taurínu musí znížiť riziko chorôb alebo zmierniť symptómy už prebiehajúcej choroby. Pozrime sa, či je tomu tak.

 

Podľa štúdie z roku 2009 je kľúčom dlhého života Japoncov práve taurín. Podľa jednej skoršej štúdie z roku 2006 urobenej v ázijských krajinách, najzdravší obyvatelia boli tí, v moči ktorých bolo najviac taurínu a zároveň u nich bol najzriedkavejší výskyt ochorení koronárnych ciev. Potvrdila to i čerstvá štúdia z roku 2012, ktorá uvádza, že človek disponujúci vyšším obsahom taurínu, má nižší tlak aj BMI a taktiež má aj lepší lipidový profil krvi. Nízka úroveň taurínu sa dá pozorovať i pri cukrovke, rakovine, nedostatočnej činnosti obličiek, srdca i pečene.

 

Na rozdiel od skorších názorov, prehľad uverejnený v lekárskom časopise v roku 2012, považuje taurín za jeden z najdôležitejších esenciálnych prvkov, ktorého optimálnu úroveň možno udržať len konzumáciou potravín alebo doplnkov s vysokým obsahom taurínu. Podľa jedného podobného názoru z roku 2002 je nedostatok taurínu častejší ako by sme si mysleli, a to preto, lebo je ťažko merateľný a neukladá sa. Za dôležité sa považuje náhrada taurínu u batoliat (dnes ho už obsahujú viaceré detské výživy). Vidíme teda, že zásobenie organizmu taurínom súvisí s civilizačnými chorobami, a preto by bolo dôležité prijímať potraviny s vyšším obsahom taurínu.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Odporúčáme pre Vás