Genetické fakty o metabolizme alkoholu, závislosti a súvislosti

Čo sa môžete naučiť: V tomto článku sa dozviete ako naša genetická výbava ovplyvňuje nielen náš metabolizmus alkoholu ale predurčuje aj sklony k závislosti.

 


 

Je dobre známe, že Francúzi pri príprave svojich jedál tukom nešetria. Jedia viac mäsa, syrov a bravčového mäsa než Američania, ale výskyt kardiovaskulárnych ochorení je u nich nižší. Tajomstvom ich úspechu je pravdepodobne skutočnosť, že Francúzi konzumujú veľké množstvo červeného vína. Vedci tento jav nazvali „francúzsky paradox“. Červené víno totiž obsahuje zaujímavý antioxidant resveratrol a podľa najnovších zistení kalifornských vedcov aj látky zvané saponíny, ktoré majú pozitívny vplyv na hladiny LDL cholesterolu

 

METABOLIZMUS ALKOHOLU A ZÁVISLOSŤ OD ALKOHOLU

Vedeli ste? Víno jednoznačne patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje na celom svete. Na naplnenie jedného pohára stačí približne 80 bobuliek hrozna.

Aj genetika hrá v metabolizme alkoholu svoju rolu. Konkrétne gén ktorý kóduje enzým ALDH2. Tento enzým je zodpovedný za odbúravanie acetaldehydu –medziproduktu metabolizmu etanolu, ktorý je dokonca toxickejší než samotný etanol. U ľudí s chybou génu ALDH2 sa acetaldehyd hromadí, a preto sa obvykle pitiu vyhýbajú, alebo ho horšie znášajú. Napriek skutočnosti, že je táto chyba charakteristická pre Aziatov, dochádza k nej aj pri iných rasách. Ak ste si niekedy vypili s niekým z Číny alebo Japonska tak presne viete o čom píšeme. Ak alkohol metabolizujete dobre, pozrite sa aj na rozbor závislosť od alkoholu.  Na základe veľkého množstva výskumov môžeme konštatovať, že naša genetická výbava určuje okolo 65%  našej náchylnosti na závislosť od alkoholu. Tieto výskumy sa zameriavali aj na rodinné štúdie, kde sa zistilo, že náchylnosť na závislosť od alkoholu sa dedí z generácie na generáciu. Na molekulárnej úrovni je základ závislosti od alkoholu veľmi komplikovaný, pretože jej výskyt je ovplyvnený niekoľkými génmi, z ktorých každý má vo vzťahu k náchylnosti na závislosť iný vplyv.

Preto ak aj dobre metabolizujete alkohol vyhýbajte sa konzumácií väčšieho množstva, nie len z dôvodu závislosti ale aj zo zdravotných dôvodov. Tak ako môže 1dcl červeného vína pomôcť v niektorých pozitívnych procesoch vo vašom tele tak môže väčšie množstvo uškodiť.

 


 

Čo ste sa mohli naučiť: Alkohol môže byť dobrý pomocník, ale aj zlý pán. Červené víno v malom množstve môže prispieť k znižovaniu kardiovaskulárnych ochorení, vo väčšom množstve môže alkohol spôsobiť závislosť, o to viac ak máte na závislosť genetickú predispozíciu. Ale aj rôzne iné zdravotné problémy ako sú kardiovaskulárne zdravie a nadváha. Preto tak ako vo všetkom v živote je dôležité pristupovať ku konzumácii alkoholu s mierou. O Vašich genetických predispozíciách súvisiacich s alkoholom a ich vplyve na Vaše telo sa dozviete z vašej analýzy DNA.

 


 

Z Vašej analýzy DNA sa ešte dozviete

Ako konzumácia alkoholu ovplyvňuje vašu hladinu LDL cholesterolu, čo je zlý cholesterol a tým aj Vaše kardiovaskulárne zdravie a hladinu minerálu draslík, ktorý okrem iného reguluje krvný tlak.  Alkohol mení aj vašu hladinu triglyceridov a aký to má vplyv na vašu váhu. Ako váš metabolizmus alkoholu vystaví vaše telo voľným radikálom a oxidačnému stresu. Ako vplýva na odstraňovanie laktátu počas a po cvičení . Alkohol mení aj Vaše biologické starnutie, sklon k vzniku zápalov, spánkový cyklus či dokonca hustotu kostí a mnohé ďalšie užitočné informácie.

 

 
Súvisiace rozbory z analýzy BODY4FIT+

Alkohol patrí medzi štyri hlavné metabolické charakteristiky (alkohol, kofeín, laktóza a glutén), ktoré v našej analýze sledujeme. Z analýzy DNA sa môžete dozvedieť o vplyve alkoholu presne na Vás. Nájdete v nej rady, odporúčania a súvislosti aj s ďalšími rozbormi:

Metabolizmus alkoholu, Závislosť od alkoholu, Oxidačný stres, Antioxidačná schopnosť pokožky LDL a HDL cholesterol, Trigliceridy, Draslík, Hustota kostí, Riziko nadváhy, Svalová únava, Sklon k vzniku zápalov, Biologické starnutie a ďalšie

 

Použité referencie:

https://www.dna4fit.com/sk/magazin-dna

  1. Do et al. (2013). Nat Genet 45(11): 1345-135
  2. Chen et al. (2009). Chem Biol Interact 178(1-3): 2-7
  3. Martínez et al. (2010). Hepatology 51(2): 491-500
  4. Matsuo et al. (2006). Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 15(5): 1009-1013
  5. Yokoyama et al. (2005). Alcohol Clin Exp Res 29(7): 1165-1171
  6. Bierut et al. (2010). Proc Natl Acad Sci USA 107(11): 5082-5087
  7. Haller et al. (2012). Hum Mol Genet 21(3): 647-655
  8. Roh et al. (2011). Alcohol Clin Exp Res 35(3): 400-407
  9. Richards et al. (2012). Nat Rev Genet 13(8):576-58
  10. Saccone et al. (2010).PLoS Genet 6(8): e1001053
  11. Smith et al. (2008).Am J Epidemiol 167(2): 125-138
  12. Suraj Singh et al. (2013). Alcohol Alcohol 48(4): 409-41

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie